Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Μητρόπολη Μεσσηνίας είχαν την πρωτοβουλία οργάνωσης και πραγματοποίησης στην Καλαμάτα τού Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου: «Η εποχή της καταστροφής και το τέλος της συνύπαρξης: απελάσεις, εκτοπισμοί και γενοκτονίες, 1912-1924» (1-4 Δεκεμβρίου 2022). Το Συνέδριο στήριξαν η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ και το The Promise Armenian Institute) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Η.Π.Α. (UCLA), που στελέχωσαν την Επιστημονική Επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή Taner Akcam.
Κεντρικοί ομιλητές, σύνεδροι Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές εγνωσμένου κύρους καθώς και νέοι επιστήμονες παρουσίασαν εισηγήσεις για το γενικότερο πλαίσιο των σύγχρονων γενοκτονικών σπουδών, τις συνέπειες των Βαλκανικών Πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ανάδυση του τουρκικού εθνικισμού, την εφαρμογή των νεοτουρκικών και κεμαλικών γενοκτονικών πρακτικών σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών σε όλη την επικράτεια του μικρασιατικού χώρου, τον ρόλο των Μ. Δυνάμεων, τη συμβολή των φιλανθρωπικών οργανώσεων, την εφαρμογή της σύμβασης της Λωζάνης για την ανταλλαγή των πληθυσμών και τη μεταχείριση των αιχμαλώτων, αλλά βέβαια και ανακοινώσεις για τη διαχείριση της Μνήμης.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι συνέδρια όπως αυτό της Καλαμάτας εντάσσουν στη διεθνή συζήτηση περί Γενοκτονίας, δίχως κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση και αστερίσκους, και τη Γενοκτονία των Ελλήνων όχι μόνο του Πόντου, αλλά του συνόλου τους, όλων όσοι διαβιούσαν στον μικρασιατικό χώρο.